Landinformatie Kroatië

Kroatië is een land met prachtige natuur, indrukwekkende oude steden en charmante dorpen. Je vindt er zon, cultuur, en een zee van een betoverende blauwgroene kleur.  Het is een opkomende bestemming, die in recordtempo aan het uitgroeien is tot één van de favorieten van onze reizigers. Ontdek hier waarom.
Kroatië in het kort

Kroatië in het kort


Kroatië ligt aan de Adriatische Zee ter hoogte van Italië, en grenst aan Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Servië en Slovenië. Kroatië kent een binnenland, een kustgebied en meer dan duizend eilanden. De verschillende regio’s zijn: Istrië, Kvarner, Zagreb, Midden-Kroatië, Slavonië, Lika-Karlovac, en Dalmatië. De hoofdstad is Zagreb.
Praktische informatie

Praktische informatie

  • Reisdocumenten: Een geldige identiteitskaart is voldoende.
  • Tijdsverschil: Er is geen tijdsverschil tussen België en Kroatië
  • Taal: Kroatisch, maar in de toeristische gebieden spreekt men Engels.
  • Reistijd: Afhankelijk van de luchthaven waarop je vliegt is het twee à drie uur vliegen
Betaalmiddel en munteenheid

Betaalmiddel en munteenheid


Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa. 1 kuna komt overeen met 100 lipa. Euro’s worden in de winkels meestal geweigerd. Op veel plaatsen worden kredietkaarten aanvaard.

De seizoenen

Kroatië kent verschillende klimaten. Aan de kust heerst er een Middellandse-Zeeklimaat. De lente en herfst zijn er zacht, de zomer is zonnig en warm en de winter mild. In het binnenland heb je een landklimaat: hete zomers en koude winters met veel vorst en sneeuw. Ook in de bergen kan het flink koud zijn. De beste periode om Kroatië te bezoeken is van mei tot en met september. Wie niet houdt van de warme gaat best in mei of september, en laat de maanden ertussen links liggen.
Vervoer

Vervoer


Het openbaar vervoer is in Kroatië uitstekend geregeld. Je kunt je verplaatsen per trein, bus taxe en ook per boot. Veerboten en catamarans zijn een erg gebruikelijke manier om je tussen de eilanden te begeven. Rijd je met de wagen?  Houd je dan aan 50 km per uur in de bebouwde kom, 80 km per uur op nationale wegen en 130 km per uur op de autosnelweg. Rijd altijd met je lichten aan, dat is verplicht!
Lokale specialiteiten

Lokale specialiteiten

Zoveel te proeven, zo weinig tijd! Probeer zeker de maraschino, een kersenlikeur gemaakt op basis van de Maraška kersensoort, die geteeld wordt in Dalmatië. Wanneer je “peka” op een menukaart ziet staan, dan verwijst het naar een bereidingswijze die wordt doorgegeven van generatie op generatie: in een gietijzeren pot worden vis, schaalvruchten of vlees klaargemaakt op een kolenvuur. Štrukl is de Kroatische versie van de Oostenrijkse strudl. Andere specialiteiten:  Pršut (gedroogde ham), olijfolie, truffels, wijn, gegrilde vis en allerlei soorten stoofpotjes
Enkele woordjes Kroatisch

Enkele woordjes Kroatisch


Goede dag: dobar dan
Goede avond: dobra večer (uitgesproken als “vetcher” met de ch van chocolade)
Tot ziens: dovidjenja
Bedankt: hvala
Ja: da
Nee: ne
 

Geldzaken

Wissel je euros om naar kuna, met de euro kun je niet betalen. Je kunt ook betalen met bankkaarten of visa, en geld afhalen aan een bankautomaat. Geld wisselen doe je in de bank, een wisselkantoor of (in het geval van een grote keten) in je hotel. De meeste bankautomaten en winkels aanvaarde ook kredietkaarten.
Souvenirtips

Souvenirtips

Souvenirs zijn gedeeltelijk regiogebonden. Licitar, het hartvormige koekje, is bijvoorbeeld het traditionele symbool van de hoofdstad Zagreb. Het eiland Hvar wordt dan weer het lavendeleiland genoemd omwille van zijn vele lavendelvelden. Daar kun je mooie, handgemaakte zakjes met lavendel kopen om de geur van je vakantie mee naar huis te nemen. Andere leuke souvenirs zijn Kroatische wijnen, truffels, kaas van schapenmelk, kantwerk gemaakt van de agaveplant, olijfolie en kersenlikeur.
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair 4Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Oude Veurnestraat 75b
8900 Ieper