Cultuur

Culturele gebruiken en gevoeligheden:
De Ierse cultuur is al duizenden jaren oud en de Ieren houden tradities graag in ere. Denk hierbij aan het dragen van groene kleding tijdens St. Patrick’s Day en het eten van koolstamppot tijdens Halloween. Dans en muziek worden ook niet vergeten! Traditionele muziek hoor je overal, van de pubs tot in de stadscentra en van festivals tot op het platteland. Dansen wordt door de Ieren als een zeer serieuze zaak gezien en door het hele land worden danswedstrijden gehouden.

De pub speelt verder ook een grote rol in het leven van de Ieren. Men gaat niet alleen naar de pub om te drinken, maar ook om te filosoferen, te genieten van een heerlijke maaltijd of gewoon rustig bij het knappende haardvuur zitten onder het genot van een pint. De pub is eigenlijk een verlenging van de eigen huiskamer, waar vrienden elkaar ontmoeten.
 

Lokale specialiteiten:
De meeste gerechten in Ierland zijn gebaseerd op vlees met groenten en aardappelen. Het vlees is vaak lam, rund of varken. De typisch Ierse gerechten bevatten bacon en kool, barm brack (een soort zacht brood) en boxty (een gevulde pannenkoek). Het traditionele soda bread, gemaakt van karnemelk, wordt vaak vers en warm gegeten bij gerechten. Ook kan je hier prima terecht voor schaal- en schelpdieren. Het ware Ierland proef je best in één van de lokale pubs, hier krijg je vaak een echte Irish Stew voorgeschoteld met een stevige pint stout. Ierland staat natuurlijk ook bekend om haar verschillende soorten bieren, waarvan Guinness de bekendste is. Ook Murphy’s en Beamish zijn bekende merken. Daarnaast kan de Ierse whisky niet ontbreken, samen met een goede Irish Coffee.

Ierland, een gastvrije plek vol traditie, cultuur en natuur. Bewonder de groene landschappen tijdens een wandeling, of verbroeder met de lokale bevolking in een van de vele pubs. Maar opgepast: er wordt zeker gedanst! Met haar spectaculaire kusten, ruige kliffen, verlaten stranden, en glooiende heuvels is Ierland vaak het decor in films en series, en terecht. Het sprookjesachtige landschap in combinatie met de vele folklore en verlaten ruïnes maken van je reis een wonderlijke tocht vol avontuur.
 

Landen-ABC

Ligging:
In Centraal-Europa. Ierland grenst in het noordoosten aan Noord-Ierland, een deel van het Verenigd Koninkrijk, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Ierse Zee en in het zuiden en zuidoosten aan de Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal. Verder beschikt Ierland ook over verschillende eilanden.

Ruwe indeling:
De Ierse westkust bestaat grotendeels uit kliffenkusten, heuvels en laaggebergte. Het midden van Ierland bestaat voornamelijk uit laagvlakte, waar de grond erg vruchtbaar is. Hier zijn vele rivieren, meertjes en uitgestrekte veengebieden.

De hoofdstad:
Dublin

De taal:
Iers, Engels

Munteenheid:
Euro

De seizoenen:
In Ierland heerst een gemiddeld zeeklimaat, met milde winters en relatief koele zomers. De temperatuur varieert van ongeveer 5°C in januari en februari tot ongeveer 15°C in de zomermaanden juli en augustus. In het binnenland is er wat meer kans op vorst, maar dat komt eigenlijk maar zelden voor. Aan de Westkust kan het erg hard waaien. Gemiddeld valt er veel neerslag in Ierland.

Ierland praktisch

Reisdocumenten:
Om naar Ierland te reizen heb je enkel je geldige identiteitskaart nodig.

Tijdsverschil:
In Ierland is het één uur vroeger dan in België.

Kledijtips:
Neem vooral warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho ga je zeker nodig hebben. Hou er rekening mee dat het ’s avonds snel kan afkoelen. Neem comfortabele en waterdichte wandelschoenen mee.

Reisstekker/spanning:
De stekkers in Ierland bestaan uit drie pennen , je hebt dus een reisstekker nodig wanneer je naar Ierland reist! Het voltage is 220 Volt/50 Herz.

Vervoer:
Het Ierse wegennet is goed en uitgebreid. Opgelet, er wordt in hier links gereden! Het busnet is vrij uitgebreid en de gemakkelijkste manier van reizen. Er zijn regelmatige verbindingen en ook tussen de grotere steden zijn goede busverbindingen. Hou er rekening mee dat deze ritten vrij lang zijn. Ierland heeft ook een redelijk uitgebreid treinnetwerk. Dit vervoersmiddel is niet zo populair onder de Ieren zelf, maar wel een comfortabele manier van reizen tussen de grote steden. Reizen met de trein is wel vrij duur.
 
Voorzorgsmaatregelen:
Inentingen zijn niet verplicht. Let wel op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Kraantjeswater kan je, net als bij ons, gewoon drinken. Ierland is ook een van de veiligste landen in Europa.

Shopping

Geldzaken:
Duitsland heeft voldoende geldautomaten (Geldautomat, Bankautomat). Let op: geld opnemen met een bankkaart is niet altijd gratis. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
Het is gebruikelijk om fooien te geven in Ierland. Vaak zit de fooi al bij het bedieningsgeld inbegrepen, maar indien dit niet het geval is, is het normaal om een fooi van zo’n 10 tot 15 procent te geven.
 

Souvenirtips:
In Dublin is het goed shoppen op Grafton Street, waar je de duurdere winkels vindt. Maar wie verder zoekt, vindt overal kleine boeken- en muziekwinkels waar je echte koopjes kan doen. Op het platteland verkoopt men vooral handgemaakte voorwerpen, zoals bijvoorbeeld tweed, fijn linnen, kristalwerk en porselein. Ook wordt de Keltische symboliek en de ‘’shamrocks’’ (klavertje vier) als souvenir gebruikt. Iedere streek heeft hier een eigen variatie van.
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair 4Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Oude Veurnestraat 75b
8900 Ieper